Zupa z czerwonej soczewicy na mięsie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I nie żałuję zupa wyszła bardzo smaczna a smak podobny do grochowej zmieszaną z pomidorową. Nie wiem jak wy ale ja lubię soczewicę oczywiście tylko czerwoną bo z zielonej próbowałam robić zupę i wychodzi bardzo brzydka ( nie polecam ) no chyba że inne danie z zielonej soczewicy.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolny kawałek mięsa ( nie będę ukrywać u mnie skórki wieprzowe ),

    1 średnia marchew,

    kawałek pora,

    0,5 szklanki czerwonej soczewicy ( szklanka pojemność 210 ml),

    1 słoik 300 g swojskiej pulpy pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy,

    1 łyżka majeranku,

    2 małe ząbki czosnku,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    5 - 6 ziemniaków,

    0,5 łyżeczki cukru,

    1 mały pęczek natki pietruszki,

    80 g boczku wędzonego,

    ulubiona przyprawa z solą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy na mięsie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać dowolne mięso ( najlepiej takie które szybko się gotuje do miękkości ), marchew pokrojoną marchew i od razu soczewicę, gotować do pół miękkości soczewicy. W między czasie gdy wszystko się gotuje wkroić por, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Gdy już soczewica jest na pół miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki są miękkie dodać majeranek, doprawić zupę według swego smaku przyprawą z dodatkiem soli, zagotować. Następnie wlać swojską pulpę pomidorową lub dodać koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru dla lepszego smaku, również zagotować. Po chwili wkroić drobno natkę pietruszki i pogotować chwilę na małym ogniu.
  • zupa 3. W czasie gdy zupa się gotuje, boczek pokroić w kostkę i go podsmażyć na patelni. Jak już podsmażony na rumiano, do zupy dodać sam boczek bez tłuszczu który stopi się podczas smażenia. Zagotować zupę i odstawić.
  • zupa 4. Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, można ją zajadać np. z kromka chleba. Polecam każdemu kto lubi soczewicę ona jest bardzo zdrowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować