ZUPA Z CZERWONEJ FASOLI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna, pożywna zupa. Warto spróbować szczególnie w chłodniejsze dni.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 kiełbasa śląska
    1 kiełbasa biała (ugotowana)
    1 cienka parówka
    kilka ziemniaków
    2 marchewki
    po kawałku pietruszki i selera
    1 ząbek czosnku
    kostka bulionowa
    śmietana 12%
    1 łyżka maki
    zielona pietruszka (kilka gałązek)
    liść laurowy, angielskie ziele (5 ziarenek)
    sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z czerwonej fasoli 1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kawałki i kostkę.

    Do garnka włożyć liść laurowy, angielskie zielem, czosnek, pietruszkę
    i seler. Nalać wodę, posolić. Gotować kilka minut, dodać kawałki
    marchewki i kostkę bulionową. Gotować aż marchewka zmięknie,
    następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zaczną mięknąć
    dołożyć wędlinę pokrojoną w duże kawałki. Mąkę rozprowadzić w
    kubeczku z mała ilością zimnej wody, dolać śmietanę i razem
    dokładnie wymieszać. Wlać do garnka mieszając, żeby nie powstały
    grudki. Wrzucić przyprawy i drobno posiekaną zieloną pietruszkę.
    Fasolę wylać z puszki na sito i przepłukać zimną wodą. Garnek z zupą
    wyłączyć, dodać fasolę i wymieszać. Nie gotować.

Porady

Moja rada: Jeżeli chcemy uniknąć grudek w zupie najpierw nalewamy trochę gorącego wywaru do kubeczka i wlewamy do niego rozprowadzoną śmietanę z mąką. Mieszamy i całość dolewamy do garnka z zupą. Wtedy na pewno unikniemy grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować