Zupa z czerwonej cebuli na czerwonym winie

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z czerwoną cebulą i czerwonym winem, które rozgrzewa od środka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CEBULA CZERWONA, WINO:
    - cebula czerwona średnia: 1 kilogram
    - wino wytrawne czerwone: 250 mililitrów
    - korzeń pietruszki, obrane i pokrojone w małe kawałki: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej cebuli na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulę kroimy w półkrążki. Należy ją skarmelizować, czyli nadać jej odpowiednią głębię smaku i koloru. W tym celu na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę i czekamy aż troszkę się przysmaży. Kiedy lekko zbrązowieje, zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę przez następne 40- 45 minut, co jakiś czas ją mieszając. Ma ona nabrać złocisto-brązowego koloru i głębokiego aromatu. Kiedy cebula jest już gotowa, dodajemy do niej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina i trzymamy na ogniu aż wino zredukuje objętość. W międzyczasie szykujemy bulion z ok. litra wody i kostki rosołowej. Kiedy cebula z winem zredukuje się, dodajemy ją do bulionu. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu ok. 10-15 min. Dodajemy pieprzu do smaku.Ewentualnie posypujemy startym parmezanem i czarnym sezamem. Jako dodatek można podać frytki z pietruszki. Należy pokroić obrany korzeń pietruszki w dosyć grube słupki i zapiekać w piekarniku, otoczone oliwą i pieprzem - do czasu aż się zazłocą. Doprawić do smaku solą.

    Polecam zupę szczególnie zmarzluchom i amatorom grzanego wina, które jak wiadomo, ma szczególnie rozgrzewające właściwości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować