Zupa z czerwonej cebuli na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną cebulę kroimy w półkrążki. Należy ją skarmelizować, czyli nadać jej odpowiednią głębię smaku i koloru. W tym celu na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę i czekamy aż troszkę się przysmaży. Kiedy lekko zbrązowieje, zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę przez następne 40- 45 minut, co jakiś czas ją mieszając. Ma ona nabrać złocisto-brązowego koloru i głębokiego aromatu. Kiedy cebula jest już gotowa, dodajemy do niej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina i trzymamy na ogniu aż wino zredukuje objętość. W międzyczasie szykujemy bulion z ok. litra wody i kostki rosołowej. Kiedy cebula z winem zredukuje się, dodajemy ją do bulionu. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu ok. 10-15 min. Dodajemy pieprzu do smaku.Ewentualnie posypujemy startym parmezanem i czarnym sezamem. Jako dodatek można podać frytki z pietruszki. Należy pokroić obrany korzeń pietruszki w dosyć grube słupki i zapiekać w piekarniku, otoczone oliwą i pieprzem - do czasu aż się zazłocą. Doprawić do smaku solą.
Polecam zupę szczególnie zmarzluchom i amatorom grzanego wina, które jak wiadomo, ma szczególnie rozgrzewające właściwości.
Komentarze