Zupa z czerwoną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, szybka, rozgrzewająca zupa z soczewicą, idealna na jesień.

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g czerwonej soczewicy,
    - 2 marchewki,
    - pół pietruszki,
    - 2 cebule,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 3 l bulionu warzywnego,
    - 4 pomidory,
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 1-2 łyżki oleju,
    - 10 dużych liści bazylii,
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany,
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju, podlewając wodą.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce i dodać razem z koncentratem pomidorowym do podduszonej cebuli z czosnkiem. Warzywa dusić do miękkości, podlewając bulionem.
  • 3. Soczewicę przepłukać i wsypać do gotującego się bulionu, po 10 minutach dodać pomidory, przesmażone warzywa i pokrojoną drobno bazylię. Pogotować ok. 10 minut, przyprawić do smaku.
  • 4. Na koniec dodać śmietanę, rozrabiając ją najpierw w kubeczku z bulionem, aby się nie zważyła.

Porady

Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej dietetyczna, można zrezygnować ze śmietany lub zastąpić ją jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pomidor Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować