2 litry rosołu
6 średniej wielkości ziemniaków
1 marchewka
dwie garście rzeżuchy
6 jajek
300 g serków topionych z wędzonym kurczakiem
150 g wędzonego boczku
400 ml domowej ćwikły
świeżo zmielony czarny pieprz
Zupa z ćwikłą i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy średniej wielkości garnek. Na dnie podsmażamy chudy i drobno pokrojony wędzony boczek, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy rosołem. Dodajemy serki topione i mieszamy.
Po dwudziestu minutach dodajemy startą marchewkę oraz ćwikłę (u nas została po świętach ;)). Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo (lub korzystamy z tych, które zostały). Zupę podajemy z jajkiem, posypaną sporą ilością rzeżuchy.
Komentarze