Zupa z ćwikłą i rzeżuchą

0 (0 ocen)

  • 60 min

U nas w domu nigdy, niczego się nie wyrzuca! ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 litry rosołu
    6 średniej wielkości ziemniaków
    1 marchewka
    dwie garście rzeżuchy
    6 jajek
    300 g serków topionych z wędzonym kurczakiem
    150 g wędzonego boczku
    400 ml domowej ćwikły
    świeżo zmielony czarny pieprz

Zupa z ćwikłą i rzeżuchą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy średniej wielkości garnek. Na dnie podsmażamy chudy i drobno pokrojony wędzony boczek, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy rosołem. Dodajemy serki topione i mieszamy.

    Po dwudziestu minutach dodajemy startą marchewkę oraz ćwikłę (u nas została po świętach ;)). Zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem.

    Jajka gotujemy na twardo (lub korzystamy z tych, które zostały). Zupę podajemy z jajkiem, posypaną sporą ilością rzeżuchy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy