Zupa z cukinii z jajkiem

5 (193 ocen)

  • 40 min

Zupa kolorem przypomina szczawiową, choć nie ma w niej ani listka szczawiu. Smakuje też troszkę podobnie, jest lekko kwaskawa, wyrazista, i również idealnie komponuje się z jajkiem na twardo.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 średniej wielkości cukinie
    2,3 średniej wielkości ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    ok. 1,2-1,5 l. wody
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki octu balsamicznego
    do smaku: sól, pieprz, suszony lubczyk, szczypta curry
    po 1 jajku na porcję zupy (ugotowanym na twardo)
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a w międzyczasie obieram i drobniutko kroję ziemniaki - wrzucam je do wody i gotuję aż będą miękkie. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, tak samo umyte cukinie. Na oleju najpierw podsmażam do zeszklenia cebule, potem dorzucam cukinię i smażę je razem na małym ogniu ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek (jeśli lubicie jego smak, jeden ząbek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie bez podsmażania przy doprawianiu zupy). Warzywa przekładam do garnka z ziemniakami, wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie, i wszystko blenduję. Teraz zupę doprawiam octem balsamicznym, solą, pieprzem, odrobiną curry i lubczyku. Podaję z jajkiem przekrojonym na pół, posypaną szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować