Zupa z cukinii i czosnku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na cukinię tuż tuż polecam tę pyszną zupę !

  • 60 min

Składniki:

  • * 500 g królika z kością
    * 1 marchewka
    * 1 cebula
    * 2 młode cukinie
    * 2 główki czosnku
    * 4-5 ziemniaków
    * 1 łyżka posiekanej bazylii
    * 4 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie oleju
    * sól ,pieprz do smaku
    * 1/2 łyżeczki vegety
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukinii i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika opłukać ,wstawić do garnka zalać około 1,5 -2 litry wody dodać obraną posiekaną marchewkę i gotować pod przykryciem około 40 minut aż marchewka i mięso zmięknie.

    W małym rondelku podgrzać oliwę z oliwek ,włożyć drobno posiekaną cebulę i obrany pokrojony w plasterki czosnek smażyć razem na średnim ogniu około 10 minut,aż kolor będzie lekko złoty.Następnie dodać pokrojone w plasterki lub kostkę ziemniaki i smażyć jeszcze 3 minuty.

    Całość wlać do gotującego się wywaru,doprawić vegetą lub samą solą i pieprzem do smaku i wolno gotować na małym ogniu. Cukinię umyć nie obierać ze skórek ,zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych okach ,dodać do gotującej się zupy i gotować jeszcze 10 minut aż cukinia będzie miękka dodać posiekaną drobniutko bazylię ,ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

    Odstawić z ognia podawać gorącą . Zupę można zabielić łyżką śmietany 18 %.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować