Zupa z cukinii i chleba

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Taka pappa alle zucchine. Włoskie smaki. Nie mogłam się oprzeć temu przepisowi. Spróbujcie sami

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 cukinie
    oliwa bądź olej
    1/2 bochenka czerstwego chleba ( małego )
    1/2 pęczka świeżej mięty
    sól
    Pieprz
    łyżeczka suszonych warzyw

Zupa z cukinii i chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
    Cukinię myjemy odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż i na półplasterki.
    Warzywa wkładamy do garnka z 1-2 łyżkami oliwy bądź oleju i podsmażamy na średnim ogniu ok. 1 godzinę i 15 min, mieszając od czasu do czasu dolewając trochę wody aby warzywa się nie przypaliły.
    Cebula i cukinie powinny się zagęścić, zmięknąć i skarmelizować.

    Kiedy warzywa będą gotowe, wrzucamy suszone warzywa i pieczywo porwane na spore kawałki.
    Wlewamy litr wrzątku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Na sam koniec wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekane listki mięty.
    SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy