Zupa z cukini i bazylii

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Cukinia świetnie komponuje się ze świeżą bazylią. Proponuję spróbować tych smaków połączonych w pysznej, sycącej zupie.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cukinia
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    pół korzenia selera
    kawałek pora (biała część)
    pół pęczka świeżej bazylii
    120 ml słodkiej śmietany
    gałązka lubczyku
    gałązka pietruszki
    ok. 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    szczypta kurkumy
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z cukini i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, seler i cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
    Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki. Por kroimy w plasterki.
  • 2. W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Często mieszając czekamy aby się zeszkliły.
    Dodajemy sól, pieprz oraz kurkumę.
  • 3. Zalewamy bulionem, dodajemy lubczyk, pietruszkę i drobniutko posiekaną bazylię. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 4. Dodajemy śmietanę, hartując ją wcześniej odrobiną zupy.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować