Zupa-krem z cukinii dla najmłodszych

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa powstała z myślą o małych niejadkach

  • 60 min

Składniki:

  • Pół średniej wielkości cukinii, jajko, 3 łyżki mąki, 3 l wody, 1-2 marchewki, 4 średniej wielkości ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. śmietany 18%, olej, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, łyżka startego żółtego sera, rożki kukurydziane o smaku papryki, natka pietruszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z cukinii dla najmłodszych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół średniej wielkości cukinii kroimy na plasterki. Posypujemy solą i chwilę czekamy, by zmiękła. Następnie obtaczamy je w mące i rozkłóconym jajku. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Dodajemy 1-2 marchewki, 4 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kwadraty oraz cebulę pokrojoną w talarki i 2 ząbki czosnku. Dodajemy do smaku dwie kostki rosołowe i gotujemy ok. 0,5 godz., by warzywa nieco zmiękły. Potem dodajemy usmażoną cukinię. Chwilę gotujemy, a potem blendujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy pół szkl. mleka i ¾ szkl. śmietany 18%. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Nalewamy zupę do talerzy i ścieramy odrobinę żółtego sera na wierzch oraz kładziemy kilka rożków kukurydzianych o smaku papryki. Można wszystko posypać natką pietruszki.

Porady

Do zupy można dodać inne chipsy w niewielkiej ilości. Zupę można dosmaczyć po swojemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować