ZUPA Z CUKINII

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybka i lekka zupa na dobry początek wiosny z dodatkiem cukinii i innych warzyw. Najlepiej smakuje z młodych cukinii wraz ze skórką

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cukinie
    3 ziemniaki
    marchewka
    pietruszka
    1/4 małego selera
    cebula
    2 łodygi selera naciowego
    liść pory
    pieprz, sól
    kminek mielony
    czosnek granulowany
    gałka muszkatołowa
    ziele angielskie 3-4 sztuki
    liść laurowy 2 szt
    majeranek, lubczyk suszony
    kości na wywar
    olej
    śmietana 18 %- 2 łyżki
    koperek

Zupa z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa z cukinii 1. Ugotować wywar z kości i przypraw . Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę. Seler pokroić w drobną kostkę a marchew i pietruszkę w krążki. Wszystkie te warzywa podsmażyć na oleju, doprawić czosnkiem granulowanymi gałką muszkatołową, solą i pieprzem, można dodać słodką paprykę w proszku . Podsmażone warzywa przełożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem, podgotować. Cukinię pokroić w dużą kostkę, posolić i podsmażyć na tej samej patelni co warzywa ok 5 minut. Dodać do reszty składników i zagotować. Dodać 2 łyżki śmietany, doprawić wg uznania. Koperek posiekać i dodać do zupy lub bezpośrednio na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy