Zupa z cukinią i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Zupy jarzynowe popularne są nie tylko u nas, ja polecam Wam wersję z cukinią i kukurydzą - proste, pyszne, szybkie i kolorowe :)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    2 marchewki

    1 nieduża cukinia lub połowa dużej

    1 kolba kukurydzy (może być też z puszki)

    ½ szklanki mleka

    ½ łyżeczki ziół prowansalskich

    2 liście laurowe

    2 ziela angielskie

    Sól, pieprz

    ½ szklanki startego parmezanu (opcjonalnie)

    4 plasterki boczku

    1 łyżka masła

    1 mała gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa jarzynowa

Zupa z cukinią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim 1 minutę posiekany drobno czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy obraną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę (obraną z kolby) – smażymy kolejną minutę. Do warzyw dodajemy zioła prowansalskie, liście laurowe i ziele i smażmy minutę stale mieszając składniki.

    Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem , zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 8 minut. Cukinie myjemy kroimy ją kostkę (nie obieramy) i dodajemy do zupy – gotujemy zupę kolejne 8 minut.

    Po tym czasie sprawdzamy czy kukurydza i marchewka są miękkie (nie mogą być rozgotowane), jeśli tak doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i wyłączamy ją.

    Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go na patelni.

    Zupę rozlewamy na talerze, każdą porcję posypujemy parmezanem i chrupiącym boczkiem, dekorujemy igiełkami rozmarynu i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować