Zupa z cukinią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim 1 minutę posiekany drobno czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy obraną wcześniej i pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę (obraną z kolby) – smażymy kolejną minutę. Do warzyw dodajemy zioła prowansalskie, liście laurowe i ziele i smażmy minutę stale mieszając składniki.
Warzywa zalewamy bulionem i mlekiem , zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę około 8 minut. Cukinie myjemy kroimy ją kostkę (nie obieramy) i dodajemy do zupy – gotujemy zupę kolejne 8 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy kukurydza i marchewka są miękkie (nie mogą być rozgotowane), jeśli tak doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku i wyłączamy ją.
Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy go na patelni.
Zupę rozlewamy na talerze, każdą porcję posypujemy parmezanem i chrupiącym boczkiem, dekorujemy igiełkami rozmarynu i serwujemy, smacznego ; )
Komentarze