Przepis jest wynikiem eksperymentów z nowymi smakami w kuchni :)
9 godz.
Składniki:
2 litry wywaru z kości/bulionu
półtorej szklanki ciecierzycy (ja kupuję na wagę nie z puszki)
puszka groszku zielonego
2 marchewki
1 pietruszka
pół pora
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
curry
sól
pieprz
Zupa z ciecierzycy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień gotować przez 30 min. Wywar ugotować najlepiej na kości ze schabu. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, pietruszkę w częściach, pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek. Gotujemy z 7-8 min. Dodajemy ciecierzycę i groszek, przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok 10 min.
Gotujemy makaron, jeśli drobny to można w zupie ugotować, jeśli większy lepiej osobno.
Zupę można przyprawić listkami pietruszki bądź mięty.
Komentarze