Zupa z ciecierzycy z makaronem

0 (0 ocen)

  • 9 godz.

Przepis jest wynikiem eksperymentów z nowymi smakami w kuchni :)

  • 9 godz.

Składniki:

  • 2 litry wywaru z kości/bulionu
    półtorej szklanki ciecierzycy (ja kupuję na wagę nie z puszki)
    puszka groszku zielonego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    pół pora
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    curry
    sól
    pieprz

    makaron

Zupa z ciecierzycy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień gotować przez 30 min. Wywar ugotować najlepiej na kości ze schabu. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, pietruszkę w częściach, pokrojonego pora i wyciśnięty czosnek. Gotujemy z 7-8 min. Dodajemy ciecierzycę i groszek, przyprawiamy do smaku. Gotujemy ok 10 min.

    Gotujemy makaron, jeśli drobny to można w zupie ugotować, jeśli większy lepiej osobno.
    Zupę można przyprawić listkami pietruszki bądź mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy