Zupa z ciecierzycy z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pożywna i zdrowa rozgrzewająca zupa ma jesienne wieczory.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
    150 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj
    1 l bulionu warzywnego
    1 puszka pomidorów
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    garść natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

Zupa z ciecierzycy z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem podsmażyć na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pomidory z puszki. Smażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Dodać bulion warzywny, makaron Lubella i przyprawy i gotować około 6 minut.
  • 3. Dodać połowę ciecierzycy i zblendować całość na gładką masę. Później dorzucić drugą połowę i zagotować.
  • 4. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy