Zupa z ciecierzycy i pora

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Ciecierzyca to jeden z moich ulubionych składników w zimowe wieczory,a ta zupa to mój całkowicie autorski efekt eksperymentowania. Jest pyszna!

  • 12 godz.

Składniki:

  • 200 gr ciecierzyca;
    seler liscie;
    3 pory;
    masło lub olej do smażenia;
    sól,pieprz do smaku ;

Zupa z ciecierzycy i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie na minimum 12h ( ja zostawiłam w wodzie na całą noc w przed dzień robienia zupy).
    Zielone liście selera drobno pokroić. Ciecierzycę zalać zimną wodą,posolić, dodać seler, 2 łyżki oleju i gotować 1,5h. W międzyczasie pokroić na plasterki pory (białą część). Poddusić je na patelni. Dodać do gotującej się ciecierzycy na 15 minut przed końcem gotowania. Gdy ciecierzyca jest gotowa (miękka) odlać połowę zupy,a połowę zblędować. Na talerz nakładać najpierw krem (zblędowaną część zupy), a na nią niezblędowaną zupę.
    Zupa jest bardzo smaczna, pożywna, a przy tym łatwa do zrobienia. W sam raz na zimowe wieczory. Smacznego !

Porady

Przed rozpoczęciem gotowania ciecierzycy należy ją namoczyć w wodzie na min. 12h. Czas gotowania tak namoczonej ciecierzycy to 1,5-2 h, dlatego należy zarezerwować sobie tę zupkę na dni,kiedy mamy czas.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy