Zupa z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    1 marchew
    1 mała cebula
    1 czerwona papryka
    1 papryka zielona
    1 pomidor
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 puszki ciecierzycy
    2 średniej wielkości cukinie
    1,2 l bulionu drobiowego
    sól, pieprz

Zupa z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z ciecierzycy 1. Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
    Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy