zupa z burakiem liściastym i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszna zupa warzywna

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 małe ziemniaki
    marchewka
    seler naciowy
    garść buraka liściastego, ja miałam kolorowego
    szalotka
    garść liści jarmużu
    kilka plasterków świeżej papryczki chili
    łyżka masła

    sól, może być domowa przyprawa uniwersalna
    pieprz kolorowy
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    liść laurowy
    ziele angielskie

    sok z cytryny
    2 łyżki wiejskiej śmietany

Zupa z burakiem liściastym i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Dodajemy chili.
  • 2. Ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Chwilę razem dusimy.
  • 3. Dodajemy liść, ziele i roztartą kolendrę. Zalewamy wodą. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewką będą miękkie.
  • 4. Dodajemy pokrojonego selera, buraki i jarmuż. Gotujemy, aż zmniejszą swoją objętość. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę i czekamy, aż się zagotuje.
  • 5. Zupę doprawiamy do smaku. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy