Zupa z brukselki po Roterdamsku

0 (0 ocen)

polecam zupę brukselkową ;-)

Składniki:

  • · wywar warzywny 1,5 L
    · brukselka 50 dag
    · ziemniaki 3 dag
    · pomidor
    · marchewka
    · pietruszka
    · seler 1/4 szt
    · tłuszcz
    · śmietana 18 proc 2/3 szkl
    · mąka pszenna 1-2 lyżki
    · wino białe wytrawne 4 lyżki
    · sól
    · cukier
    · czarny pieprz mielony
    · przyprawa do zup i potraw w płynie

Zupa z brukselki po roterdamsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, płukać, pokrajać w kostkę, dodać do brukselki w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z brukselką, pomidorem, śmietaną wymieszaną z mąką i
    winem, chwile pogotować, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy