Zupa z botwiny i żółtej cukinii

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna zupa z młodych warzyw

  • 15 min

Składniki:

  • 1 żółta cukinia
    3 młode buraczki
    6 młodych ziemniaków
    pęczek szczypiorku
    szczypta kwasku cytrynowego
    sól i i pieprz
    śmietana 30% do smaku

Zupa z botwiny i żółtej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Przygotowujemy wszystkie potrzebne warzywa. Cukinię dokładnie myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w plastry. Łodyżki z botwinki (bez liści) kroimy w ok. 1 centymetrowe kawałki, natomiast z buraczków ściągamy delikatnie skórkę i kroimy je w cienkie plastry. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a szczypior dość grubo siekamy. Do garnka z wodą wkładamy ziemniaki, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy, po 10 minutach dodajemy botwinkę oraz cukinię, kiedy wszystkie warzywa są miękkie dodajemy szczypior i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę przelewamy na talerze, można zabielić śmietaną.

Porady

.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy