Zupa z botwiny

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupa z botwiny niezwykle smaczna i lekka propozycja bez której nie będzie lata.Robimy ją w sposób szybki, łatwy,a do tego z minimalnym nakładem finansowym.Jest to rewelacyjna zupa którą możemy podać na zimno gdy upały doskwierają bądź w formie ciepłej np. z ziemniakami, by nas rozgrzała gdy temper

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
    0,5 l wody
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki octu
    sól
    1 łyżka mąki

Zupa z botwiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę myjemy.
    Kroimy oddzielnie łodygi i liście.
    Pokrojone łodygi umieszczamy w garnku zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut.
    Następnie dodajemy pokrojone liści i gotujemy 10 minut.
    Doprawiamy do smaku cukrem, octem i solą.
    Mieszamy i zestawiamy z ognia.
    Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.
    Mieszamy i podgrzewamy.
    Podajemy na zimno bądź ciepło np. z ziemniakami.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy