Bardzo smaczna zupka z młodych warzyw do zrobienia w kilka chwil :)
25 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
260 g ziemniaków młodych (obranych)
50 g marchewki młodej (obranej)
100 g buraczków młodych (obranych)
170 g botwinki (oczyszczonej)
10 g świeżej natki pietruszki (z łodyżką)
18 g serka topionego śmietankowego
około 300 ml gorącego bulionu
300 ml gorącej wody
pieprz
sól
około garść świeżego groszku zielonego
Zupa z botwinki z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i botwinkę kroimy na mniejsze kawałki razem z posiekaną pietruszką wrzucamy do garnka, zalewamy 300 ml gorącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (około 15 minut).
2.Następnie do ugotowanych ziemniaków wrzucamy serek topiony i częściowo blendujemy, wlewamy bulion, przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut.
3.Pod sam koniec gotowania do zupy wrzucamy groszek.
Komentarze