PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zupa z botwinkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/02/5182213444c627b16c0beb5f794dd4491471f858.jpeg622467http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-z-botwinki-6
- pęczek botwiniki, ważący ok 1/2 kg liście wraz z młodymi buraczkami
- marchewka
- pietruszka korzeń
- 4-5 młodych ziemniaków średniej wielkości
- 1/2 małego pora
- ok 2 litrów wywaru z warzyw (jeśli nie mamy gotowego wywaru, to można zagotować dwa rosołki warzywne)
- 200ml śmietany do zupy, najlepsza jest 18%
- 1 łyżeczka mąki
- sól i przieprz do smaku
- szczypiorek lub koperek do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa z botwinki
1.
Podgrzewamy bulion warzywny do zagotowania.
2.
Warzywa myjemy. Następnie kroimy botwinkę, marchew, pietruszkę i ziemniaki w kostkę (marchew i pietruszkę można też zetrzeć na tarce o średnich oczkach). Pora myjemy i przecinamy na pół wzdłuż.
3.
Tak pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
4.
W tym czasie mieszamy śmietanę z łyżeczką mąki i ciągle mieszając dodajemy do zupy, gdy warzywa są już miękkie.
5.
Przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku można też dodać dwie łyżki soku z cytryny).
6.
Nakładamy do miseczek i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym w ćwiartki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze