Zupa z botwinki z jajkiem na twardo

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedna z pyszniejszych wiosennych zup, które przygotowuję o tej porze roku. U mnie podana z ugotowanym na twardo jajkiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    ok. 1,5 litra rosołu
    4-5 młodych ziemniaków
    marchewka
    1/2 cebuli
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka masła
    jajko
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Jajko

Zupa z botwinki z jajkiem na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę umyć, drobno pokroić liście, łodygi oraz małe buraczki. Cebulę i ziemniaki obrać, drobno pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać rosołem i gotować ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić pokrojoną botwinkę. Całość gotować jeszcze z 10 minut. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ugotowanym jajkiem. Można też posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować