Zupa z botwinki z jajkiem na twardo

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To jedna z pyszniejszych wiosennych zup, które przygotowuję o tej porze roku. U mnie podana z ugotowanym na twardo jajkiem.

Hrabina w kuchni
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

pęczek botwinki
ok. 1,5 litra rosołu
4-5 młodych ziemniaków
marchewka
1/2 cebuli
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
jajko
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa z botwinki z jajkiem na twardo

  • 1. Botwinkę umyć, drobno pokroić liście, łodygi oraz małe buraczki. Cebulę i ziemniaki obrać, drobno pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać rosołem i gotować ok. 10-15 minut. Następnie wrzucić pokrojoną botwinkę. Całość gotować jeszcze z 10 minut. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z ugotowanym jajkiem. Można też posypać zieleniną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jajkozupawiosnabotwinkawitaminyzdrowa zupamineraływiosenna zupa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa z botwinką

Dodane przez: Martyna1991

Zupa z botwinką

Wyśmienita, mocno buraczkowa zupa...

Zupa z botwinki

Dodane przez: anka1988

Zupa z botwinki

Pierwszy raz gotowałam zupę z botwinki...

Botwinka z jajkiem

Dodane przez: smak i uczucie

Botwinka z jajkiem

Smaczna wiosenna zupa z botwinki

image-1aygd69

Dodane przez: Alex M

Botwinka z jajkiem

Jedna z ulubionych letnich zup....

Zupa z botwinki

Dodane przez: Stare Gary

Zupa z botwinki

Nie wiem właściwie dlaczego, ta...

Zupa z botwinki na żeberkach

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa z botwinki na żeberkach

Jak zwykle, gdy zbliża się sezon...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE