Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej – jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma intensywny smak i aromat.
1 min
Łatwy
Składniki:
1 pęczek botwinki
3-4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
Kawałek selera
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Sól, pieprz
Oliwa
Koperek
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Koncentrat barszczu
Zupa z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i koncentratem barszczu z buraków.
Na koniec dodać posiekany koperek i podawać.
Komentarze