Zupa z botwinką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję przestawiam poniżej – jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Ma intensywny smak i aromat.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    3-4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    Sól, pieprz
    Oliwa
    Koperek
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    Koncentrat barszczu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Zupa z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę.
    W garnku, na oliwie, podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać buraki, następnie liście botwinki, marchewkę i pietruszkę. Całość gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i koncentratem barszczu z buraków.
    Na koniec dodać posiekany koperek i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować