Zupa z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycąca, pyszna i rozgrzewająca zupa z boczniaków.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dkg boczniaków
    10 dkg boczku wędzonego
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 średnie ziemniaki
    3 papryczki chili
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    1 łyżka masła
    3 l bulionu drobiowego
    1/2 szklanki śmietany 18% do zup
    sól.pieprz
    1/2 łyżeczki suchego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, opłukać, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem. Gotować 15 min. Boczniaki umyć, pokroić w kawałki. Chili przeciąć , usunąć pestki , posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek, zrumienić. Dodać cebulę, chili, zeszklić. Dodać boczniaki doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 10 min. Grzyby z patelni przełożyć do wywaru, dodać tymianek , gotować 20 min. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością wywaru, wlać do garnka, gotować kilka min. Zupę doprawić solą i pieprzem, nalać na talerze , posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować