Zupa z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, opłukać, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem. Gotować 15 min. Boczniaki umyć, pokroić w kawałki. Chili przeciąć , usunąć pestki , posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić boczek, zrumienić. Dodać cebulę, chili, zeszklić. Dodać boczniaki doprawić solą i pieprzem, smażyć przez 10 min. Grzyby z patelni przełożyć do wywaru, dodać tymianek , gotować 20 min. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością wywaru, wlać do garnka, gotować kilka min. Zupę doprawić solą i pieprzem, nalać na talerze , posypać natką.
Komentarze