Bardzo szybciutko ugotowała mi się pyszna zupa, na bazie białych warzyw, z kiszonym ogórkiem, pachnąca lubczykiem, tymiankiem i delikatnie czosnkiem. Choć ogórkowa, to bardzo delikatna i łagodna.
35 min
Składniki:
Składniki na 2-3 porcje:
kawałek selera
2-3 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 biała cebula
gałązka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeży lubczyk lub koperek
sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
sól, pieprz do smaku
Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem. Wszystko odrobinę solę, dorzucam gałązkę tymianku i pod przykryciem smażę na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie, dolewam mleko i dalej gotuję ok. 5 minut. Wszystko miksuję - ja pozostawiłam małe kawałki warzyw. Ogórki (u mnie domowe, ze skórką) blenduję gładko i dokładam do zupy. Całość doprawiam sokiem z ogórków, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem. Podaję z kilkoma cieniutkimi plasterkami kiszonego ogórka.
Komentarze