Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym

4.5 (182 ocen)

  • 35 min

Bardzo szybciutko ugotowała mi się pyszna zupa, na bazie białych warzyw, z kiszonym ogórkiem, pachnąca lubczykiem, tymiankiem i delikatnie czosnkiem. Choć ogórkowa, to bardzo delikatna i łagodna.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    kawałek selera
    2-3 ziemniaki
    1 duży ząbek czosnku
    1 biała cebula
    gałązka świeżego tymianku
    3 ogórki kiszone
    1 szklanka mleka
    3 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    świeży lubczyk lub koperek
    sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem. Wszystko odrobinę solę, dorzucam gałązkę tymianku i pod przykryciem smażę na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie, dolewam mleko i dalej gotuję ok. 5 minut. Wszystko miksuję - ja pozostawiłam małe kawałki warzyw. Ogórki (u mnie domowe, ze skórką) blenduję gładko i dokładam do zupy. Całość doprawiam sokiem z ogórków, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem. Podaję z kilkoma cieniutkimi plasterkami kiszonego ogórka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować