Zupa z białej rzodkwi i kapusty

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Biała rzodkiew charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Ma ona w sobie więcej olejków eterycznych niż jej mniejsza kuzynka, rzodkiewka. Jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi. W 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal! Dzisiaj postanowiłem zrobić tzw. kapuśniak z młodej kapusty. Do tej pory zawsze wkrajałem ziemniaki do zupy, jednak nadszedł czas na zmiany. Troszkę kapuśniaczek „odchudziłem”, przy okazji nadając mu lekko pikantnego charakteru. Fani lekkich, wiosennych zup będą zachwyceni.



  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g białej rzodkwi

    2 marchewki

    1 ząbek czosnku

    50 g masła

    1 por (biała część)

    1,2 L wrzątku

    300 g młodej kapusty

    1 pęczek koperku
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z białej rzodkwi i kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z białej rzodkwi i kapusty 1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy rzodkiew pokrojoną w kostkę wraz z pokrojoną marchewką i porem (piórka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, lekko podlewamy wrzątkiem, wrzucamy liście i ziele oraz 1/3 łyżeczki soli. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

    Następnie dolewamy wrzątku, dodajemy poszatkowaną kapustę, gotujemy do jej miękkości.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować