Zupa z białej kapusty i kalarepy

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ta zupa jest pożywna i smaczna :)

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki na około 5 porcji:
    800 g białej kapusty
    90 g marchewki (obranej)
    110 g kalarepy (obranej)
    1 łyżka oleju
    1,25 l rosołu
    4 średniej wielkości ziemniaki
    sól
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    1 duża łyżka śmietany
    1 łyżeczka tymianku

Zupa z białej kapusty i kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę, marchewkę i kalarepkę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, marchewkę, kalarepkę, przyprawiamy delikatnie solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie przekładamy ją do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  • 4. Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku, ugotowane kroimy w kostkę i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
  • 5. Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, zaciągamy zupę, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy