Składniki na około 5 porcji:
800 g białej kapusty
90 g marchewki (obranej)
110 g kalarepy (obranej)
1 łyżka oleju
1,25 l rosołu
4 średniej wielkości ziemniaki
sól
pieprz kolorowy świeżo mielony
1 duża łyżka śmietany
1 łyżeczka tymianku
Zupa z białej kapusty i kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę, marchewkę i kalarepkę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym.
2.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, marchewkę, kalarepkę, przyprawiamy delikatnie solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Po tym czasie przekładamy ją do garnka, zalewamy rosołem i gotujemy około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
4.Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku, ugotowane kroimy w kostkę i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
5.Śmietanę łączymy z niewielką ilością zupy, zaciągamy zupę, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 3 minut.
Komentarze