Zupa wiśniowa z uszkami

0 (0 ocen)

Zaskakująca zupa wiśniowa z uszkami nadziewanymi nutellą. Zaskocz swoich domowników.

Składniki:

  • Składniki:
    Zupa wiśniowa

    -500ml kompotu wiśniowego,
    -1 łyżka cukru wanilinowego,
    -1,5 szklanki wody,
    -garść wiśni z kompotu,
    -3 łyżki oleju.

    Uszka z nutellą

    -3/4 szklanki mąki,
    -1/3 szklanki gorącej wody,
    -100g nutelli.

Zupa wiśniowa z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uszka:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę i powoli wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto.
    Tak przygotowane rozwałkowujemy bardzo cienko, po czym dzielimy na kwadraty o bokach 2cm. Na każdy nakładamy około 1/4 łyżeczki nutelli. Następnie składamy po przekątnej, dociskamy brzegi. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 2minuty od wypłynięcia.
  • 2. Zupa wiśniowa:
    Kompot wlewamy do garnka, dodajemy wodę i cukier wanilinowy. Zagotowujemy.
    Wiśnie wrzucamy na patelnię, zalewamy olejem i przysmażamy około 7 minut.
  • 3. Zupę wylewamy do bulionówek, dodajemy odrobię wcześniej przygotowanego oleju i wrzucamy kilka uszek. Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy