Zupa wiśniowa z kaszką manną

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa wiśniowa z kaszą manną to wspomnienia dzieciństwa z wakacji u babci, taką zupę bardzo zajadaliśmy ze smakiem. SMACZNEGO!!!

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wiśnie bez pestek 1 kg,
    cukier 2 szklanki,
    goździki 6 sztuk,
    woda 4 litry

    kasza manna 1,5 szklanki,
    mleko 1/2 litra,
    woda 1/2 litra,
    sól 1/2 łyżeczki,
    cukier 1 łyżka,
    masło 1 łyżeczka

Zupa wiśniowa z kaszką manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa wiśniowa z kaszką manną 1. Wiśnie umyć pod zimną wodą, pestki wydrylować w drylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować z 15 minut na średnim ogniu.

    Kisiel wiśniowy wymieszać w szklance zimnej wody, wlać do zupy, zamieszać i zagotować tylko do zagęszczenia zupy, odstawić do wystudzenia.

    Kaszę manną ugotować na mleku z wodą, z masłem solą, cukrem, wystudzić.

    Zupę wiśniową chłodną podawać z porcją kaszy manny.

Komentarze

Podobne przepisy