Zupa wiśniowa z dynią

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla wielbicieli słodkich zup. Kwaskowość wiśni w mojej zupie zneutralizowałam dynią i to połączenie okazało się bardzo udane. Zadaniem dyni jest również zagęszczenie zupy. Ma aromat goździków, wanilii i cynamonu.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 opakowanie wiśni mrożonych
    • 300 g dyni surowej
    • 3 łyżki cukru
    • cukier waniliowy
    • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej
    • sól do smaku
    • kawałek kory cynamonu
    • 5 goździków

Zupa wiśniowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 1 litrem wody, dodać cukier i cukier waniliowy, goździki i cynamon.
    • Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie.
    • Dodać wiśnie i gotować razem 10 minut.
    • Na koniec wlać śmietankę i już nie gotować.
    • Zupę podawać z makaronem.

Porady

Zamiast mrożonych można użyć w sezonie świeże wiśnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy