Zupa wiosenna z pokrzywy

5 (150 ocen)

  • 35 min

Gratka dla smakoszy szpinaku. Działa wzmacniająco na nasz organizm, również na kondycję naszych włosów (szkoda ,że wcześniej nie zacząłem jeść :) ) i skóry. Uwaga! Nie parzy ;)

  • 35 min

Składniki:


  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
    4 ziemniaki
    2 marchwie
    cebula
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    3 łyżki śmietany
    litr wody
    2 łyżki oliwy
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wiosenna z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywę blanszujemy ,osączamy. Ziemniaki i marchew obieramy ,myjemy i kroimy w kostkę. W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi ,zielem angielskim ,solą. Dodajemy warzywa ,gotujemy na małym ogniu 20 min. Pokrzywę kroimy w paski i wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na oliwie. Następnie przekładamy do garnka z warzywami ,dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia ,zabielamy śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować