Zupa wielowarzywna

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam kolorowe zupy warzywne takie jak u mamy czy babci.

Kasja1986
  • 5 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

klika różyczek kalafiora
150 g groszku cukrowego
200 g brukselki
por
duży ziemniak
marchewka
połowa czerwonej papryki ramiro
połowa żółtej papryki
chili
sól selerowa
świeżo zmielony pieprz kolorowy
2 świeże liście laurowe
2-3 ziela angielskie
pół łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatu
1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
łyżka masła
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany

lubczyk i pietruszka do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa wielowarzywna

  • 1. W garnku podsmażamy na maśle pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie.
    Dodajemy groszek cukrowy(w całości) oraz resztę warzyw pokrojonych w kawałki. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 5-10 minut. Do zupy wlewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, zmielonym pieprzem oraz kwiatem muszkatu(macis). Posypujemy natką pietruszki i lubczykiem.

Porady

Przepis na sól selerową: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-selerowa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupazupa wielowarzywnazupa domowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-1onxhnl

Dodane przez: Docherro

Krem wielowarzywny

Na upały jakie teraz nastały tylko...

Zupk wielowarzywna

Dodane przez: czarrna

Zupka wielowarzywna

Warzywne szaleństwo, im większy...

Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem

Dodane przez: paulisia_elk

Pikantny rosół wielowarzywny z ryżem

Każdy kto lubi pikantne rzeczy...

zupa buraczkowa

Dodane przez: Klaudia0318

Zupa buraczkowa

Pyszna zupa buraczkowa z warzywami.

Zupa klopsowa

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa klopsowa

Zapraszam na pyszną i sycąca zupę...

Zupa koperkowa

Dodane przez: Bellapi

Zupa koperkowa

W ogrodzie pięknie rośnie koper....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE