Zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, selera, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. 1 cebulę opalamy tak jak na rosół. Warzywa umieszczamy w dużym garnku, dodajemy kości lub żeberko, liście laurowe, ziela angielskie. Zalewamy je wodą i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
2. Następnie 3 cebule obieramy i kroimy w piórka. Mięso gulaszowe kroimy w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule. Dodajemy mięso gulaszowe i smażymy razem kilka minut aż mięso się zarumieni.
3.Dodajemy słodką papryką, podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu. Papryka powinna dokładnie pokryć kawałki mięsa. Wówczas mięso przekładamy do gotującego się bulionu, dodajemy plaster boczku i gotujemy razem 45 minut.
4.W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy w ciepłej wodzie i odciskamy. Kapustę możemy ewentualnie drobniej pokroić. Kapustę dodajemy do gotującej się zupy wraz z ziemniakami. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego
Komentarze