Zupa węgierska

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -20 dag fasoli
    -8 szklanek wody
    -1 cebula
    -1 marchewka
    -nieduża pietruszka
    -kawałek selera
    -kawałek pora
    -1/2 czerwonej papryki
    -1/2 zielonej papryki
    -2 ząbki czosnku
    -2 łyżki smalcu ew. 5 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
    -1 liść laurowy
    -kilka ziaren pieprzu
    -mielona ostra papryka
    -sól

Zupa węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na całą noc, potem odlać wodę, nalać dwa litry świeżej, dodać pieprz, liść laurowy i jeśli zupa ma być na wędzonce- pokroić ją i dołożyć. Gotować. Do na wpół miękkiej fasoli dodać pokrojone warzywa podsmażone na smalcu i paprykę. Gotować aż fasola zacznie się rozgotowywać. Posolić, wsypać mieloną ostrą paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy