Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami

0 (0 ocen)

Lekka i apetyczna zupa z młodymi warzywami w sam raz na letnie upały. Samku dodają również paprykowe grzanki i paski boczku.

Składniki:

  • 3 l wody
    300 g udek z kurczaka
    Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki)
    2 marchewki
    3 młode ziemniaki
    1 kalarepa
    1 kalafior
    1 brokuł
    300 żółtej fasolki szparagowej
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta
    2 łyżeczki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka liścia lubczyku
    Sól, Pieprz
    2 łyżki śmietany 18%
    Grzanki i chipsy boczkowe:
    5 kromek chleba tostowego
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    Oliwa z oliwek
    500 g surowego boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z grzankami i boczkowymi chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku gotujemy wodę i udka z kurczaka. Dodajemy włoszczyznę. Gdy udka są już miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną w zupie śmietanę.
    Grzanki: Chleb tostowy kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ostrą czerwoną papryką. Skrapiamy oliwą z oliwek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 7 minut.
    Boczek kroimy w cienkie paseczki. Szklimy go na patelni do chrupkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować