Zupa warmińska z pulpetami

4.49 (160 ocen)

  • Łatwy

Studiuję technologię żywności w Olsztynie i uwielbiam gotować. Zupa jest pożywnai łatwa w przygotowaniu. Przepis przysłała Sylwia Witkowska

  • Łatwy

Składniki:

  • - bulion ((może być z kostki)): 2 litry
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - ziemniaki: 50 dekagramów
    - ocet: 1.5 łyżki
    - majeranek (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Czosnek granulowany (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cytryna: 1 sztuka

    - łopatka wieprzowa (mielona): 30 dekagramów
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - mąka (do obtoczenia): 4 łyżki
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Zupa warmińska z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy
    i myjemy. Kroimy
    w niewielką
    kostkę. Gotujemy
    we wrzącym bulionie
    ok. 15 minut.
    Cytrynę sparzamy
    i kroimy w plasterki.
  • 2. Pulpety: cebulę obieramy
    i siekamy, do mięsa wbijamy
    jajka. Dodajemy cebulę i bułkę
    tartą (tyle, aby masa była
    zwarta). Doprawiamy. Formujemy
    pulpeciki (średnica ok.
    2-3 cm) i obtaczamy w mące.
  • 3. Pulpety wkładamy do wrzącej
    zupy i gotujemy ok. 10
    minut na małym ogniu. Doprawiamy
    solą, pieprzem, majerankiem,
    octem i czosnkiem.
    Zabielamy śmietaną. Podajemy
    z plasterkiem cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować