Deser truskawkowy a'la zupa

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Truskawkowy deser na ciepło lub na zimno, na który niektórzy czekają z niecierpliwością do lata, kiedy to dojrzałe na słońcu truskawki smakują najlepiej.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g truskawek bez szypułek
    3- 4 łyżki ksylitolu lub cukru
    1 łyżka masła
    ok. 120 g śmietanki 36%
    skórka starta z 1/2 organicznej cytryny lub sok z cytryny do smaku

    do wyboru dodatki: makaron, kluski lane, szpecle
    do dekoracji opcjonalnie: świeża truskawka, liść mięty lub werbeny cytrynowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa owocowa Deser z truskawkami

Deser truskawkowy a'la zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owocu, zasypujemy ksylitolem lub cukrem i odstawiamy na ok 10- 15 minut, aż puszczą sok.

    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy truskawki wraz z sokiem i dusimy kilka minut, aż zmiękną. Doprawiamy sokiem z cytryny lub skórką. Na końcu zagęszczamy słodką śmietanką.

    Podajemy na ciepło lub na zimno, z ulubionym makaronem lub kluskami.

Porady

*Jeżeli truskawki puszczą zbyt mało soku, dodajemy wody. * Słodką śmietankę możemy zastąpić mlekiem kokosowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Ksylitol Cytryna Śmietana 36% Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować