Zupa truskawkowa z chińskim makaronem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ekspresowa zupa truskawkowa- idealna na szybki obiad latem.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek

    200 ml wody

    miód akacjowy

    gęsta 12 % śmietana

    chiński makaron 3 minutowy

    mięta do dekoracji

    sól

Zupa truskawkowa z chińskim makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie, usuwamy szypułki.

    Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy i od razu ściągamy z ognia. Dokładnie miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku miodem i/lub brązowym cukrem.
  • 2. Chiński makaron lekko kruszymy, gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
  • 3. Zupę nalewamy na talerze. Na środku nakładamy makaron. Przybieramy kleksami ze śmietany i listkami świeżej bazylii.

Porady

Zamiast truskawek można również użyć np. malin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy