Zupa truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zupa którą się robi 10 minut. Lekki, orzeźwiający chłodnik do tego zdrowy z kaszą kuskus. Jestem miłośniczką zup owocowych, i sama się dziwię że to moja pierwsza truskawkowa zupa.

  • 10 min

Składniki:

  • 50 dkg truskawek
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki kaszy kuskus
    1 laska wanilii
    1/2 cytryny
    cukier do smaku
    kardamon do smaku
    3 łyżki jogurtu greckiego
    mięta świeża

Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewam 1/2 szklaną wrzącej wody i odstawiam na 10 minut pod przykryciem. Truskawki myję, obieram z szypułek i przekładam do garnka. Dolewam wodę, wkładam laskę wanilii rozcięta i zagotowuję. Następnie wyłączam gaz, dodaję sok z cytryny, i miksuję blenderem razem z kaszą kuskus. Doprawiam cukrem do smaku, podaję z jogurtem greckim i posypuję kaszą na wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy