Zupę można podawać na ciepło lub zimno. Można także zagęścić ją delikatnie zawiesiną wody i mąki ziemniaczanej. Polecam serwować nie tylko na obiad, ale też jako deser:).
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 300g truskawek,
• 0,5 litry wody,
• Łyżka śmietany,
• 1 cukier waniliowy,
• Cynamon do smaku (2-3 szczypty),
• Cukier do smaku,
• Około 120g makaronu do podania,
Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy, osuszmy, usuwamy szypułki. Tak przygotowane przekładamy do garnka i miksujemy.
2.Między czasie wodę zagotowujemy. Do gotującej wlewamy zmiksowane truskawki. Całość mieszamy i podgrzewamy. Zupę słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
3.Na koniec delikatnie ją zabielamy dokładając śmietanę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Ugotowany porcjujemy na talerze. Zalewamy go zupą i podajemy .
Komentarze