Zupa truskawkowa

0 (0 ocen)

Zupę można podawać na ciepło lub zimno. Można także zagęścić ją delikatnie zawiesiną wody i mąki ziemniaczanej. Polecam serwować nie tylko na obiad, ale też jako deser:).

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 300g truskawek,
    • 0,5 litry wody,
    • Łyżka śmietany,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cynamon do smaku (2-3 szczypty),
    • Cukier do smaku,
    • Około 120g makaronu do podania,

Zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowane truskawki 1. Truskawki płuczemy, osuszmy, usuwamy szypułki. Tak przygotowane przekładamy do garnka i miksujemy.
  • zabielanie zupy 2. Między czasie wodę zagotowujemy. Do gotującej wlewamy zmiksowane truskawki. Całość mieszamy i podgrzewamy. Zupę słodzimy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i cynamon.
  • ugotowany makaron 3. Na koniec delikatnie ją zabielamy dokładając śmietanę. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy. Ugotowany porcjujemy na talerze. Zalewamy go zupą i podajemy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy