zupa tajska

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Domowa wersja orientalnego dania. Bardzo smaczna i sycąca

  • 15 min

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego 400ml
    mała pierś z kurczaka
    40 dag krewetek
    2 duże cebule
    pęczek dymki
    1 mały por
    4 ząbki czosnku
    pół puszki kukurydzy
    sól
    pieprz
    curry
    chili
    sos sojowy
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krewetki z cebulą 1. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka i krewetki. Dodajemy sól i pieprz i odrobinę sosu sojowego.Dusimy aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Całość przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody oraz pokrojonego w krążki pora. Gdy por będzie miękki dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy kukurydzę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy kilkanaście minut. Podajemy z posiekaną dymką

Porady

Zupa najlepiej smakuje na ostro. Doskonałym dodatkiem do zupy są świeże pomidory

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Krewetki Kukurydza Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować