Domowa wersja orientalnego dania. Bardzo smaczna i sycąca
15 min
Składniki:
puszka mleczka kokosowego 400ml
mała pierś z kurczaka
40 dag krewetek
2 duże cebule
pęczek dymki
1 mały por
4 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
sól
pieprz
curry
chili
sos sojowy
olej do smażenia
1.Na rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka i krewetki. Dodajemy sól i pieprz i odrobinę sosu sojowego.Dusimy aż mięso będzie miękkie.
2.Całość przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody oraz pokrojonego w krążki pora. Gdy por będzie miękki dolewamy mleczko kokosowe, dodajemy kukurydzę oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy kilkanaście minut. Podajemy z posiekaną dymką
Porady
Zupa najlepiej smakuje na ostro. Doskonałym dodatkiem do zupy są świeże pomidory
Komentarze