Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku

4.5 (164 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka, lekka i niebanalna w smaku zupa.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • świeży szpinak ; 300g
    marchewka; 3 małe
    seler; kawałek
    ziemniaki ; 4 średnie
    pietruszka; 1 spora
    czosnek; 3 ząbki
    masło; 1 łyżka
    mocno skoncentrowany rosół 0,5l + 1lwody lub 1,5l zwykłego rosołu lub bulionu
    serek topiony gouda; 50g
    śmietana 30%; 50g
    ser pleśniowy lazur zielony; 50g
    sól, pieprz; ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło. Dodać rozgnieciony przez praskę czosnek. Zarumienić. Dodać umyty i posiekany lekko szpinak. całość chwilę przesmażyć.
    Warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki - pokroić w kostkę i dodać do szpinaku i zalać rosołem/bulionem.
    Gdy warzywa będą miękkie dodać serek topiony, ser pleśniowy i śmietanę. Doprawić i po chwili zdjąć z ognia.

    Uwaga: ser pleśniowy jest słony, dlatego zupę ostatecznie doprawiamy po dodaniu tego składnika.

Porady

Ser pleśniowy jest słony, dlatego zupę ostatecznie doprawiamy po dodaniu tego składnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować