Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zielono mi, czyli prosta, aromatyczna i pyszna zupa szpinakowa z soczystymi, pachnącymi miętą pulpecikami :)

  • 45 min

Składniki:


  • 1 cebula
    1 łyżeczka kurkumy
    500 gram szpinaku świeżego lub mrożonego
    Sok z ½ - 1 cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 litr bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    Sól, pieprz
    Pulpeciki:
    500 gram mielonej wołowiny
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mleko lub wody
    2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 saszetka herbaty miętowej
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety Klops Klopsiki

Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy kurkumę i smażmy razem przez 1 minutę.

    Do cebuli dodajemy posiekany lub mrożony szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem około 25 minut.

    W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko/wodę, posiekaną miętę i czosnek. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze.

    Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego ). Pulpeciki smażymy na patelni na złoty kolor tj. po 3-5 minut z każdej strony.

    Usmażone pulpeciki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy.

    Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( ma mieć lekko kwaskowy smak), do zupy wkładamy podsmażone pulpeciki – i gotujemy całość jeszcze 5 minut.

    Po tym czasie zupę nalewamy na talerze, posypujemy skórką otartą z cytryny (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szpinak Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować