Pyszne danie jednogarnkowe idealne na wiosenny obiad. Sycąca wiosenna zupa ze szparagami ,porem, mięsem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Do tego dużo koperku i odrobina śmietanki. Po prostu pycha :)
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
ok 350 gramów mięsa mielonego u mnie z indyka
1 pęczek szparagów zielonych
100 gramów pora (biała część)
200 -250 gramów młodych ziemniaków
50 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz
Odrobina kurkumy
opcjonalnie wegeta
pół pęczka koperku
Zupa szparagowo-porowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi kroimy w grubsze plasterki.
Por kroimy w cienkie półplasterki
Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę.
Koperek drobno siekamy.
2.W garnku podsmażamy mięso mielone na odrobienie oleju wraz z przyprawami, gdy mięso zmieni kolor wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i por dolewamy ok. 750 ml. wody chwilę gotujemy aż ziemniaki nieco zmiękną i dodajemy pokrojone szparagi.
Całość gotujemy aż wszystkie warzywa i mięso będą miękkie.
Na koniec wlać śmietankę i dodać koperek. Doprowadzamy do wrzenia .
Komentarze