Zupa szparagowo-porowa z mięsem mielonym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Pyszne danie jednogarnkowe idealne na wiosenny obiad. Sycąca wiosenna zupa ze szparagami ,porem, mięsem mielonym i młodymi ziemniaczkami. Do tego dużo koperku i odrobina śmietanki. Po prostu pycha :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok 350 gramów mięsa mielonego u mnie z indyka
    1 pęczek szparagów zielonych
    100 gramów pora (biała część)
    200 -250 gramów młodych ziemniaków
    50 ml słodkiej śmietanki
    sól
    pieprz
    Odrobina kurkumy
    opcjonalnie wegeta
    pół pęczka koperku

Zupa szparagowo-porowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi kroimy w grubsze plasterki.
    Por kroimy w cienkie półplasterki
    Ziemniaki kroimy w niedużą kostkę.
    Koperek drobno siekamy.
  • 2. W garnku podsmażamy mięso mielone na odrobienie oleju wraz z przyprawami, gdy mięso zmieni kolor wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
    Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i por dolewamy ok. 750 ml. wody chwilę gotujemy aż ziemniaki nieco zmiękną i dodajemy pokrojone szparagi.
    Całość gotujemy aż wszystkie warzywa i mięso będą miękkie.
    Na koniec wlać śmietankę i dodać koperek. Doprowadzamy do wrzenia .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy