1 mały kurczak
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu
600 g białych szparagów
400 g cukinii (jedna duża sztuka)
400 g marchwi (już obranej)
2 niewielkie pietruszki
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
szklanka mleka
200 g kefiru
papryka ostra w proszku
sól
Zupa szparagowo - cukiniowa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Zagotować, osolić i zebrać szumowiny.
2.Szparagi, cukinię, marchew i pietruszkę pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru.
3.Gdy wszystko będzie miękkie, zupę doprawić papryką, solą, wymieszanym z zupą w szklance kefirem oraz wlać mleko.
4.Z podanych składników zrobić zasmażkę i wlać ją powoli do zupy cały czas mieszając. Na koniec wsypać do zupy posiekany szczypiorek i natkę oraz surowy makaron i gotować do momentu aż zrobi się al dente. (po wyłączeniu zupy, on w jej cieple sobie ,,dojdzie,,)
Komentarze