Zupa szparagowa ze świeżym lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Na zakończenie sezonu proponuję prostą zupę-krem z białych szparagów. Smak wzbogacił dodatek świeżego lubczyku.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    500 g ziemniaków
    2 l bulionu warzywnego
    kilka listków świeżego lubczyku
    4-5 listki pietruszki
    sól
    pieprz biały
    2-3 łyżki słodkiej śmietanki

Zupa szparagowa ze świeżym lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój w mniejsze kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szparagi też obierz. Pokrój na 2-3 cm kawałki, główki odłóż na bok a resztę ugotuj do miękkości w bulionie (4-6 minut). Dodaj miękkie ziemniaki, listki lubczyku, pietruszki, chwilkę pogotuj a następnie zblenduj na gładki krem. Krem dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Główki szparagów ugotuj w małym garnku, ok. 3-4 minuty.
  • 3. Zupę serwuj z główkami szparagów i słodką śmietanką.

Komentarze

Podobne przepisy