Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem

0 (0 ocen)

Zupa szczawiowa z własnoręcznie zebranego szczawiu. Jej smak jest wyśmienity , serek łagodzi kwaśny smak szczawiu i sprawia że zupa staje się kremowa i delikatna a za razem syta.

Składniki:

  • 2l.wody
    300 g. świeżych liści szczawiu
    200g. serka topionego kremowego ( 2 bloczki)
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    2 listki laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    sól , pieprz
    jajka ugotowane na twardo w zależności od ilości osób
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa szczawiowo-serowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczaw 1. Szczaw dokładnie umyć , osuszyć na ręczniku papierowym.
    Na patelni rozpuścić masło , włożyć szczaw , smażyć do zmiany koloru na ciemniejszy oraz "zwiędnięcia" liści.
  • 2. Warzywa obrać , umyć.
    Ziemniaki pokroić w nie dużą kostkę , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę zalać wodą dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do momentu aż staną się pół miękkie.
    Po tym czasie do garnka dodać przesmażony szczaw oraz połamane w kawałki serki topione , doprawić solą i pieprzem wg. gustu.
    Odlać chochlę zupy , wymieszać ze śmietaną , przelać z powrotem do garnka.
    Gotować jeszcze chwilkę.
    Jajka obrać , pokroić w czwórki lub na pół.
    Zupę rozlać w talerze podawać z jajkiem. ( 1 jajko do jednej porcji)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować