Zupa szczawiowo - porowa z udkami kurczaka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupę najczęściej robię w sezonie wiosenno - letnim. Najsmaczniejszy szczaw to taki własnoręcznie zebrany w terenach jeszcze nie skażonych, blisko lasu czy na dzikich polanach. Dzisiaj ją trochę zmodyfikowałam i połączyłam z porem, koperkiem i przypieczonym kurczakiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka + 3 litry wody + ziarenka smaku
    3 pęczki szczawiu kupionego , jeśli zebrany własnoręcznie to mniej więcej 5 garści bez ogonków
    1 duży por tylko jasna część pokrojony w krążki
    4 jajka ugotowane na twardo
    250 ml śmietanki 30 %
    masło do zrumienienia mięsa
    posiekany koperek do posypania na wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowo - porowa z udkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczaka podgotować wraz z pokrojonym w krążki porem i ziarenkami smaku do momentu aż będą miękkie ale takie aby się się nie rozpadały, wyjąć i ostudzić.
    Do wywaru dodać pokrojony szczaw, po chwili wlać śmietanę i roztrzepane jajka.
    Na koniec dołożyć na talerzu zrumienione kawałki kurczaka, połówki jajek i posypać obficie koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.9 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zupa porowa

To może cię zainteresować