Zupa szczawiowa ze smażonymi ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Nowoczesna a zarazem tradycyjna potrawa

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego z żeberkami lub kościami od schabu
    1/2 słoiczka przecieru szczawiowego
    sól, pieprz
    4 duże ziemniaki
    20 dag boczku
    2 łyżki śmietany 18%
    olej

    opcjonalnie 2 łyżki mąki

Zupa szczawiowa ze smażonymi ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż będą rumiane.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • 3. Bulin zagotowujemy. Przez sito przecieramy przecier szczawiowy i dodajemy do zupy.


    Opcjonalnie zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i wody.
  • 4. Na talerze wykładamy podsmażone ziemniaki i boczek. Zalewamy zupą. Dodajemy małą porcję śmietany.

Porady

Do zupy możemy użyć śmietany 30%, którą wcześniej ubijemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy